Anoushka
Dudamel
cuttingedge
castellucci
Amorphis
Ernestrangling
Kulttuurin aakkoset

Kulttuurin aakkoset

Avantgarde, Beethoven, Capoeira – nyt käydään läpi kulttuurin aakkoset! Uusille elämyksille altistuminen alkaa muutamien avainsanojen kautta. Mikä on bağlama, mitä tarkoittaa katarsis? HOK-Elannon Kulttuurin aakkoset johdattavat Helsingin juhlaviikkojen monipuoliseen ohjelmistoon.

HOK-Elannon ravintolat kattaa koko kaupungin. Varaa ravintolapöytä kätevästi netistä: kattaakaupungin.fi


B

S-etu
4€

B niin kuin bağlama

Bağlama eli Saz on pitkäkaulainen luuttu, jota soitetaan erityisesti Lähi-idässä ja Balkanilla. Soittimessa on kahdeksasta kymmeneen kieltä, joita näppäillään yleensä plektralla. Bağlama on suosittu instrumentti turkkilaisessa, armenialaisessa ja azerbaidžanilaisessa kansanmusiikissa.

Huvilassa nautitaan huippuluokan maailmanmusiikista ja kiinnostavista instrumenteista kun lavalle nousevat intialainen sitarin supertähti Anoushka Shankar ja israelilainen bağlama- ja kamancheh-virtuoosi Mark Eliyahu yhtyeinensä. Lumovoimaisen Shankarin skaala on laaja, intialaisesta perinnemusiikista klassiseen minimalismiin ja herkästä lyyrisyydestä elektronisena sykkivään poppiin. Dagestanissa syntynyt Eliyahu on laajasti Lähi-idän musiikkiperinteistä ammentava taiteilija, joka on löytänyt oman, uniikin äänensä.

Lue lisää ja osta liput

E

S-etu
4€

E niin kuin El Sistema

El Sistema on lempinimi Venezuelan ilmaiselle klassisen musiikin koulutusohjelmalle, joka on muuttanut satojentuhansien nuorien elämän. Ekonomisti ja kapellimestari José Antonio Abreu perusti El Sistemaksi nimetyn projektin vuonna 1975 tukeakseen köyhyydessä elävien lasten musiikkiharrastusta.

Kuuluisin El Sisteman kasvatti on tähtikapellimestari Gustavo Dudamel ja tämän luotsaama Simón Bolívar -sinfoniaorkesteri. Orkesterin vierailu oli vuoden 2008 Juhlaviikkojen tapaus. Nyt yleisöllä on mahdollisuus palata kuulemaan ja kokemaan, kuinka nuoret muusikot ovat kasvaneet yhdessä orkesterin kanssa. Luvassa on jälleen riehakasta musiikin juhlaa.

Lue lisää ja osta liput

G

S-etu
4€

G niin kuin giljotiini

”Giljotiini” on yksi vanhimmista taikureiden suorittamista illuusioista – temppu, jossa esiintyjän pää katkaistaan leikkurilla, mutta tämä selviää vahingoittumatta. Temppu on saanut nimensä Joseph-Ignace Guillotinen kehittämästä mestausvälineestä. Erilaisia päänkatkaisuilluusioita on tiedettävästi esitetty jo muinaisessa Egyptissä.

Juhlaviikoilla kantaesityksensä saava WHS-ryhmän Cutting Edge hakee viitteitä kuvataiteen historiasta sekä klassisista tarinoista ja myyteistä, joissa kaulat katkeavat ja päät tippuvat. Näyttämöllä 1600-luvun maalausten runsaus saa vastapainon pelkistetyn minimalistisesta punk-estetiikasta, muodostaen visuaalisesti voimakkaan ja rajoja rikkovan kokonaisuuden.

Lue lisää ja osta liput

K

S-etu
4€

K niin kuin katarsis

Katarsis tulee kreikan sanasta ’katharsis’ eli ’puhdistuminen’. Termillä viitataan ilmiöön, jossa voimakkaiden kokemusten kautta saavutetaan tunteiden puhdistuminen ja palautuminen. Käsitettä on käytetty erityisesti kreikkalaisten tragedioiden yhteydessä; tragediassa esitettyjen pelkoa ja sääliä herättävien tunteiden myötä katsojan mieli puhdistuu.

Romeo Castelluccin, eurooppalaisen nykyteatterin tinkimättömän ja kiistellyn kärkinimen, tuotantoa nähdään viimein Juhlaviikoilla, ensimmäistä kertaa Suomessa. Vuonna 2014 kantaesityksensä saanut Go Down, Moses on sarja unenomaisia katkelmia, joissa toistuvat raamatulliset näyt, ihmiskunnan historia ja psyyken syvimmät kerrokset. Castelluccin usein radikaalissa näyttämötaiteessa alkukantainen ja meditatiivinen näyttäytyvät katarttisina vastavoimina.

Lue lisää ja osta liput

P

S-etu
4€

P niin kuin progressiivinen metalli

Progressiivinen metalli on metallimusiikin alalaji, jossa yhdistyvät progressiivisesta rockista tutut polveilevat sävelkulut, futuristinen tunnelma ja kitaraefektit heavy metallin raskaampiin soundeihin. Tyypillistä progremetallille on eläytyvä laulu, kehittyvät kappalerakenteet ja pitkät soolot. Kappaleet ovat usein myös pidempiä kuin metallimusiikissa keskimäärin.

Kotimaisen raskaan musiikin legendoihin kuuluva Amorphis valtaa elokuussa Huvila-teltan yhdessä ystävien kanssa. Ainutlaatuinen tuplakeikka kattaa yhtyeen koko skaalan progressiivisesta metallista virtuoosimaiseen soittoon ja kalevalaisesta mytologiasta ammentavaan lyriikkaan. Illan ensimmäinen osuus improvisoidaan intiimeissä tunnelmissa etnosta progeen. Toisessa setissä tykitetään vuonna 2015 ilmestynyt Under the Red Cloud -albumi alusta loppuun.

Lue lisää ja osta liput

S

S-etu
4€

S niin kuin superyhtye

Superyhtye on kokoonpano, jossa muista yhteyksistä maineeseen nousseet muusikot soittavat yhdessä. Termiä on käytetty 1960-luvulta saakka, jolloin muodostettiin useita maineikkaita superyhtyeitä, esimerkiksi Cream ja Crosby, Stills, Nash & Young. Muita kuuluisia superyhtyeitä ovat olleet The Highway Men ja Traveling Wilburys.

Huvilaan saapuu todellinen maailmanmusiikin superyhtye, kun jamaikalainen kitaristilegenda Ernest Ranglin esiintyy ystäviensä kanssa jäähyväiskiertueellaan. Senegalilainen laulaja Cheikh Lô on länsiafrikkalaisen musiikin suurimpia nimiä, jonka ainutlaatuinen ääni on hurmannut yleisöjä 1990-luvulta saakka. Rummuissa on afrobeat-ikoni Tony Allen, Fela Kutin tunnettu aisapari. Perinteistä jazzia kokoonpanoon tuovat basisti Ira Coleman, joka muistetaan työstään esimerkiksi Herbie Hancockin ja Stingin kanssa, sekä pianisti Alex Wilson, lattarijazzin kuuma nimi. Saksofonissa kuullaan porukan nuorinta muusikkosuuruutta, brittiläistä Soweto Kinchiä.

Lue lisää ja osta liput

Akun Tehdas, HEKU, MicroMedia, PunaMusta